Лидер в произвоството и монтажа на конструкции и изделия от дърво

Байцване на дърво

   Байцване на дърво е процес, който е много популярен в сферата на дърворезбата и изработката на различни по вид дървени съоръжения. Най-общо казано, това е намазването на дървените повърхности с бои и лакове, които имат за цел да променят единствено цветовете. Що се отнася до структурата, тя запазва първоначалното си състояние. Въпросният лак, боя или спрей е известен под общото наименование байц, откъдето произлиза и името на технологията. Капилярите на предварително обработената дървена плоскост са местата, на които байцът прониква на по-малка или съответно по-голяма дълбочина. При това не се стига до запушване или до промяна на структурата, за което вече стана дума. При изработването на беседки, навеси и други съоръжения за двора и градината употребата на байц е препоръчителна, така че дървесината да получи желания цвят и едновременно с това да запази вида си. При покриването с един и същи байц, няма начин да се стигне до еднакво оцветяване.

   Това се дължи на различията в техните структури, което не бива да се забравя от поръчителите и клиентите на такива продукти. Възрастта на дървото е само един от многобройните фактори, които пряко определят цвета на дървесината след приключването на процеса байцване. Наред с това могат да се споменат още и степента на сухостта му и особеностите на мястото, където дървото е израснало през годините. Надлъжните и напречни разрези на дървото пък са местата, на които байцът попива. Поради техните различия отново както при оцветяването не може да се говори за еднакво ниво на попиване, а всичко зависи от конкретната ситуация. Предметите с такива разрези и тези, за изработката на които се е използвал струг, е препоръчително преди байцване на дърво да се намокрят с малко вода. По този начин се постига поемането на байца от страна на дървесината на еднаква дълбочина. В практиката са популярни три основни вида байц и всеки един от тях намира широко приложение. Първият е на маслена основа или газ и те са лесни за обработка поради факта, че не съхнат бързо. В резултат на изпаренията обаче това може да се окаже сериозно за нашето здраве.


    Байцване на дърво на водна основа е вторият вариант, до който биха могли да прибегнат хората. Те за разлика от маслената позволяват работата с тях да се извършва в домашни условия. Неотделянето на вредни и опасни изпарения ги прави напълно безопасни както за здравето ни, така и за околната среда. В случая оцветителят се прибавя към водата вместо към газта, както това става при първата от общо трите технологии. Третата и последна опция е свързана с употребата на така наречените гел байцове. Макар че като цяло те са малко познати, предлагат доста възможности и затова употребата им е препоръчителна. На първо място по форма те наподобяват паста и не проникват в дървото, което е характерно за предишните два метода. За сметка на това те постигат равномерен слой на цялата повърхност и не пропускат физическия строеж на дървото. Нанасянето на байца става с четка на ръка и е последвано от леко шлайфане.

Направи запитване С натискането на бутона "Направи запитване" ще ви препратим към контактната форма и ще очакваме вашето запитване! Направи запитване