Лидер в произвоството и монтажа на конструкции и изделия от дърво

Импрегниране на дърво

  • Предимства:
  • Качество на добра цена.
  • Борба срещу вредителите на дървесината.
  • Дълготраен живот на дървесината.
  • Запазване автентичен цвят на дървесината.
   Влагата, температурата и въздухът могат да се окажат много вредни за дървения материал и като естествен резултат от това да се стигне до неговото изгниване. С прилагането на технологията импрегниране на дърво обаче то може да запази отличното си състояние без наличието на дори дребни увреждания. С цел да се подобрят характеристиките и свойствата на материала, в него се въвеждат химични по състав вещества. Именно това по своята същност представлява процесът импрегнация, която е широко използвана в сферата на строителството и изграждането на разнообразни дървени съоръжения. Освен че води до стабилизация на размерите, този процес също така намалява възможността от напукване и увеличава процента на издържливост срещу вода и влага. Ето защо импрегнацията е много важна за запазване на дървото в дългосрочен план, като му позволи да изпълни точно своето предназначение и да оправдае очакванията. Антисептиците са едно от често използваните средства, благодарение на които дървото се предпазва от гниене.

   Преди всичко употребяваните за импрегниране на дърво химикали и препарати трябва да не се разтварят във вода. Сред тях личат имената на различни по вид масла, като например креозатово и каменовъглено. Втората отличителна характеристика на тези препарати се състои в неразтворимостта им във вода, но за сметка на това разтворими в газ. Някои от антисептиците се разтварят и във вода, но тяхната употреба на всяка цена трябва да бъде съпроводена от такива препарати, които не се разтварят. Тази комбинация от химикали е нужна, за да се предпази дървото от сигурно загниване, което от своя страна няма как да го направи годно за употреба. Импрегнацията на дървения материал може да се извърши както повърхностно, така също и дълбоко. На втория вид импрегниране се подава единствено широколистният материал, като например борът. Това се дължи на неговата специфична дървесинна структура.Що се отнася пък до повърхностното импрегниране, редовно то се извършва по два разпространени начина. Първият от тях е свързан с употребата на малка четка, с която се нанася химикалът върху повърхността на дървото. Във втория случай е възможно да се използва и пръскачка, но принципът и целта имат еднаква последица.


    Най-ниската експлоатационна стойност на въздуха е 18 градуса и именно при такава температура се налага изсушаване на материала, преди да се пристъпи към импрегниране на дърво. Този фактор е не само много важен, но също така и решаващ за постигането на добри резултати. Ако поради една или друга причина изсушаването бъде забравено, то няма начин да се получи желаната импрегнация. Второто важно нещо е обеззаразяването на дървото, като тази процедура се извършва посредством пропарване на дървото при температура от 80 градуса. Продължителността на заниманието трае от три до четири часа, които са достатъчни от материала да бъдат премахнати всички възможни бактерии и опасни вещества. Едва тогава дървото вече може пълноценно да се използва за изграждането на различни по вид дървени съоръжения и конструкции, като например покриви, беседки и много други. Днес материалът продължава да е ценен и незаменим помощник в областта на съвременното строителство, което се развива с бързи и постоянни темпове.

Направи запитване С натискането на бутона "Направи запитване" ще ви препратим към контактната форма и ще очакваме вашето запитване! Направи запитване